8 pasi de urmat pentru a avea un somn linistit

0
somn-linistit
optimizare seo Brasov
Share Button

Din ce in ce mai multe persoane acuza tulburari de somn. Un lucru ingrijorator este faptul ca 10 milioane de americani iau zilnic somnifere. Sunt totusi cateva lucruri simple pe care poti sa le faci si care sa iti garanteze un somn odihnitor si linistit, fara a apela la medicamente.

„Consecintele problemelor legate de somn implica toate laturile vietii individului, capacitatea sa de a relationa, de a munci, de a se bucura de viata.” afirma psihoterapeutul Lena Rusti. Din cauza faptului ca corpul nu se simte odihnit, aceasta stare de oboseala se transforma in iratabilitate, nervozitate si toleranta foarte mica la exterior. Acest lucru duce cu timpul la depresie, slabirea organismului si chiar aparitia de boli organice.

Sfaturi folositoare pentru un somn odihnitor

Pentru a combate lipsa somnului, iata care sunt sfaturile de care trebuie sa tii cont:

optimashop.ro
  1. Culca-te in fiecare zi la aceiasi ora (chiar si in weekend)

Respectand ora de culcare zilnica, iti vei ajuta organimsul sa-si respecte ritmul biologic (numit si ritmul circadian) care iti va regla si iti va mentine somn natural.

  1. Asigura-te ca ai un ambient linistit, racoros, intunecos si confortabil in dormitor

Un mediu suficient de racoros este propice pentru a avea un somn odihnitor. Pentru a evita trezirea in timpul noptii, indeparteaza sursele de lumina si de zgomot din camera in care dormi. Dormitorul nu trebuie fie o sursa de stres, fapt pentru care trebuie sa creezi o atmosfera relaxanta pentru a te putea odihni corespunzator.

  1. Nu te uita la televizor si nu sta pe laptop in dormitorevita-statul-la-laptop-in-pat

Multe persoane au tendinta ca in dormitor sa desfasoare mai multe activitati, cum ar fi vizionarea diverselor seriale, emisiuni, stiri inainte de a se culca sau in timpul zilei. Toate sursele care ar putea perturba somnul cum este televizorul, calculatorul, telefoanele nu este indicat sa-si aiba locul in dormitor. Nu este indicati nici sa iti lasi televizorul pornit in timp ce tu dormi. Chiar si cea mai mica sursa de lumina de la un pc te va face sa crezi ca este momentul sa te trezesti. Nu lucra in dormitor, asta iti va afecta somnul odihnitor.

  1. Inainte cu 4-6 ore de culcare evita cafeina, alcoolul si tutunul!

Cafeina nu se gaste doar in cafea ci si in diferite tipuri de ceaiuri si alimente (ciocolata). Acelasi efect il poate avea si nicotina. Desi multi cred ca alcoolul te poate adormi intr-un timp foarte rapid, somnul nu este deloc odihnitor.

  1. Foloseste o lenjerie de pat obtinuta din materiale de calitatemetraj-lenjerii

Un material textil placut pielii va spori calitatea somnului. Acest material folosit la lenjeriilor de pat este important pentru faptul ca poate sa imbunatateasca odihna considerabil.

  1. Evita sa atipesti in timpul zilei

Chiar daca de multe ori ai tendinta sa tragi un pui de somn in timpul zilei, lucrul acesta nu va face decat sa iti ingreuneze somnul de seara.

  1. Exerseaza in fiecare zi, dar evita sportul cu 4 ore inainte de a te culcaexercitii-fizice

Exercitiile fizice te vor ajuta sa te mentii in forma fizica si psihica, care iti vor asigura un somn odihnitor. Ideal ar fi sa faci exercitii dimineata dupa ce te trezesti, nu seara inainte de culcare cu 4 ore.

  1. Urmeaza „ritualurile” de dinainte de somn

La varste foarte mici, copii au anumite ritualuri fara de care spun ca nu pot sa doarma. Cititul, o baie relaxanta sau muzica ambientala te poate ajuta sa te linistesti.

Daca vei urma acesti simpli pasi cu siguranta somnul de odihna va fi imbunatatit in timp.

NO COMMENTS