Asigurarea obligatorie a locuintei se face electronic

0
cutremure
optimashop.ro
Share Button

Mergeau persoanele in etate la ghiseele de asigurari si isi dadeau chiar si ultimii bani din pensie, numai sa nu primeasca amenda pentru ca nu au incheiat o polita de asigurare PAD. Teama era de amenda, si nu de riscul ca dezastrele naturale sa le afecteze locuinta. Isi incheiau o astfel de polita si persoanele care erau obligate de banca ce le acorda creditul imobiliar numai cu aceasta conditie.

Mergeau inclusiv persoanele responsabile, care stiau ca un cutremur se poate intampla oricand si care doreau sa-si protejeze locuinta de dezastrele naturale, numai ca aceste persoane oricum mergeau an de an sa isi asigure locuinta, indiferent de ce legi se dadeau sau de ce se zvonea prin vecini.

asigurare-pad

  • Adevarul crunt: populatia trebuie educata prin constrangeri legale.

Alt adevar crunt: de un cutremur mare nu scapam, este doar o chestiune de timp.

Stare de fapt: nici macar jumatate din numarul total al locuintelor din Romania nu sunt asigurate in acest sens, desi este obligatoriu! Oamenii profita inca de tendintele administratiilor locale de a nu actiona ferm in acest sens prin controale si amenzi, si se culca pe o ureche, spunandu-si ca o sa incheie asigurarea luna urmatoare, sau poate la anul. Sau poate la primavara, ca acum, in prag de iarna, cheltuielile cresc, de unde bani si de asigurare?

  • Scenariu posibil: un cutremur mare iarna, urmat de o inundatie primavara.

asigurare-locuinta

De ce populatia nu isi asigura casa, stiind clar ca aceste scenarii nu sunt pesimiste si atat, ci realiste si se pot adeveri chiar maine? Este vorba de o delasare care nu este benefica nimanui. Reprezentantii intregii branse privind asigurarile (firme de asigurare, brokeri si agenti) presteaza o munca asidua de educare a populatiei in spiritul asigurarii. Statul le vine in ajutor prin reglementari.

optimizare seo Brasov

Cel putin, asigurarile declarate obligatorii de catre stat sa fie incheiate, lasand la o parte deocamdata asigurarile facultative, care costa putin si se pot transforma in sume fabuloase care sa permita acoperirea daunelor care ar anula planurile financiare ale unei intregi familii!

Politele obligatorii pentru locuinta, PAD, se incheie de acum in regim electronic

Adica nu se mai printeaza si nu se mai semneaza. Aceasta masura inseamna ca locuinta figureaza sau nu asigurata, fara sa se mai puna accentul pe o foaie de hartie, care daca este pierduta, trebuie sa i se emita un duplicat. Gata, acum a disparut si aceasta grija!

10 euro anual pentru casele din chirpici sau din caramida nearsa, si 20 de euro anual pentru casele mai solide, construite cat de cat recent, sau pentru apartamentele blocurilor de locuinte. Sumele nu sunt deloc imposibile, dar riscul de cutremur, inundatie, trasnet si asa mai departe sunt posibile.

Iata, deci, de ce asigurarea impotriva riscurilor de calamitate naturala a devenit obligatorie!

cutremure

Si daca populatia care pana acum nu si-a incheiat o astfel de polita PAD este in continuare sceptica, trebuie precizat ca daca in urma unei calamitati naturale acoperite de polita, cuantumul despagubirilor depaseste posibilitatile companiei de asigurari la care a fost incheiata, atunci compania respectiva de asigurare este sprijinita cu fonduri de catre companii de reasigurare.

Totul este reglementat, este bine pus la punct. Numai vointa sa fie, dar si actiuni de educare a populatiei in acest sens.

NO COMMENTS