Creierul sugarilor purtători ai unei gene implicate in boala Alzheimer se dezvolta diferit

0
Share Button

Creierul sugarilor purtători ai unei gene implicate in boala Alzheimer se dezvolta diferitCreierul sugarilor purtători ai unei gene implicate in boala Alzheimer se dezvolta diferit
Cu un pas mai aproape in înțelegerea bolii Alzheimer? Este posibil. Cercetătorii americani au descoperit ca pentru acei copii care sunt purtători ai unei gene asociate unui risc crescut de a fi afectați de aceasta boala, creierul se dezvolta diferit de cel al copiilor ce nu sunt purtători ai aceastei gena.

Rezultatele studiului lor, publicat în revista JAMA Neurology și retransmis de Futurity, ar putea duce la noi strategii pentru a lupta împotriva dezvoltării bolii.

Cercetătorii de la institutul Translational Genomics Research, de la Universitatea Brown, si de la Universitatea din California de Sud, au studiat imaginile creierului obținute prin RMN a 162 de sugari de la 2 la 25 luni, ce aveau o stare bună de sănătate.

In prealabil, au fost efectuate teste ADN pentru a se vedea dacă aceștia erau purtători ai genei ce se presupune a fi implicate in boala, gena ce poarta numele APOE ε4. 60 dintre aceștia s-au dovedit a fi purtători.

Prin compararea imaginilor creierului copiilor purtători ai genei si a celor nepurtători, au observat unele diferențe. La purtătorii genei, unele zone din lobul frontal au avut tendința sa crească mai mult decât la ceilalți.

Dar mai ales, multe zone din partea de mijloc și din spate a creierului au avut tendința sa se dezvolte mai puțin. Or, tocmai acestea sunt zonele afectate la persoanele in vârsta ce suferă de boala Alzheimer.

O genă prezentă la 60% dintre pacienții cu Alzheimer

optimizare seo Brasov

Dar ce este mai exact aceasta gena APOE ε4? Se crede ca aceasta ar fi prezentă la 25% din populația Statelor Unite ale Americii. Desigur, un sfert dintre aceștia nu dezvolta boala. Dar ceea ce este interesant de observat este că 60% dintre cei care o dezvolta au cel puțin o copie a acestei gene.

Rolul său este încă neclar, chiar dacă se presupune că aceasta are un impact destul de puternic asupra creierului și sângelui. Aceasta gena participa, de exemplu, la reglarea colesterolului, molecula implicata in dezvoltarea materiei cenușii si materiei albe a celulelor creierului – două substanțe susceptibile de a avea un rol in dezvoltarea bolii Alzheimer.

Această genă este de asemenea implicata în reglarea plăcii amiloide, proteina a creierului care se acumulează la persoanele afectate de aceasta boala, iar acum aceasta este din ce în ce mai mult ținta tratamentelor.

Modul in care aceasta gena influențează dezvoltarea si imbatranirea ramane totuși de studiat in continuare. Momentan, nu exista nicio legătura sigura de cauzalitate, dar se considera a fi o pista buna.

Schimbările ce ar putea explica patologiile viitoare

„Acest lucru se concentrează pe înțelegerea influenței acestor gene asupra dezvoltării creierului. Aceste rezultate nu stabilesc o legătură directă cu modificările observate la pacienții cu Alzheimer, dar făcând o cercetare mai îndelungata, ne-ar putea indica anumite lucruri privind contribuția acestor gene la un risc de a dezvolta Alzheimer la o vârsta mai înaintata.”, spune Sean Deoni, asistent universitar inginer, ce supraveghează proiectul Advanced Baby Imaging Lab la Universitatea Brown.

Deci, nu trebuie sa vă faceți griji in plus pentru acești copii. Acestea nu sunt predestinați sa dezvolte boala Alzheimer. Aceste modificări nu sunt primele semne clinice ale bolii. În plus, Denoi indică faptul că acești copii se dezvolta in mod normal; ei nu prezintă semne de declin cognitiv.

Ceea ce sugerează totuși, este că, la purtătorii acestei gene, creierul se dezvolta diferit, și asta inca de la o vârstă foarte fragedă. Astfel, aceste modificări ar putea fi un punct de plecare pentru patologii viitoare care duc la simptomele bolii Alzheimer.

optimashop.ro

Eric Reiman, director executiv al institutului Banner Alzheimer în Arizona si principalul autor al studiului, este plin de speranță: “Sună înspăimântător faptul ca am putea detecta aceste diferențe in creierul acestor sugari. Dar speranța noastră sinceră este ca înțelegerea acestor schimbări timpurii in creierul ce poate dezvolta Alzheimer sa ajute cercetătorii sa găsească tratamente pentru a preveni începutul acestei bolii – în special înainte ca acești copii sa devină persoane în vârstă.”

NO COMMENTS