Cum sa invatam un caine sa prinda si sa aduca inapoi diverse obiecte (aport)

0
optimizare seo Brasov
Share Button

Cum sa invatam un caine sa prinda si sa aduca inapoi diverse obiecte (aport)A te juca aport este o modalitate excelenta de a va mentine cainele in forma si, in acelasi timp, de a consolida legatura stapan-caine.

Multi caini sunt, din nastere, buni la alergarea dupa un obiect care este aruncat catre ei; insa nu intotdeauna il si aduc inapoi. Invatandu-va cainele cum sa finalizeze procesul de aport, veti putea face acest joc mult mai distractiv, atat pentru dumneavoastra, cat si pentru el.

Metoda 1 din 2: Invatati-va cainele cum sa lase jos o jucarie pe care a luat-o in gura
1. Utilizati comanda “Las-o” apeland la bunatati. Cainele dumneavoastra poate fi priceput in a prinde jucaria si a o aduce inapoi la dumneavoastra, dar poate ca nu stie ca trebuie sa-i dea drumul.

optimashop.ro

Pentru a-l invata cum sa ii dea drumul jucariei, tineti ceva gustos intr-o mana.

Atunci cand cainele sta in fata dumneavoastra, fie intr-o pozitie de asteptare, fie in picioare, incepeti sa agitati jucaria lui preferata in cealalta mana, pana cand acesta devine entuziasmat (sa dea din coada, de exemplu).

Pe masura ce miscati jucaria, dati-I cainelui comanda verbala “Ia-o!”. Dupa ce cainele devine entuziasmat si i-ați dat comanda, permiteti-i sa ia jucaria, cu gura, din mana dumneavoastra.

• Dupa cateva secunde, dati-i o alta comanda verbala, si anume “Las-o!”, pentru ca acesta sa-i dea drumul jucariei.
• Probabil ca nu va da drumul jucariei, odata ce o are in gura (cel puțin, nu de la inceput); ei bine, tocmai acesta este motivul pentru care veti avea nevoie de respectivul deliciu. Tineti apetisantul deliciu aproape de nasul lui. Odata ce da drumul jucariei, recompensati-l cu deliciul.

2. Utilizati comanda “Las-o” fara sa apelati la bunatati. Puneti deliciul in buzunar. Cand cainele are jucaria in gura, tineti mana in dreptul nasului sau, ca si cum ati avea in mana deliciul, si dati-i comanda “Las-o!”. Cand ii da drumul jucariei, recompensati-l cu deliciul.

• In cele din urma, cainele dumneavoastra ar trebui sa poata renunta la jucarie doar cu ajutorul comenzii verbale.

3. Cresteti timpul in care cainele dumneavoastra tine jucaria in gura. Cresteti treptat intervalul de timp in care cainele trebuie sa tina in gura jucaria, inainte de a-i da comanda “Las-o!”. Cu cat poate sa tina mai mult jucaria in gura, cu atat va va fi mai usor sa il invatati urmatoarele parti ale procesului de aport. Cresteti timpul cu cateva secunde de fiecare data cand exersati / practicati aceasta etapa.

• Daca da drumul jucariei inainte ca dumneavoastra sa ii dati comanda verbala, incepeti din nou sa scurtati perioada de timp in care trebuie sa tina jucaria.
• Amintiti-va sa-l recompensati de fiecare data cand da drumul jucariei la comanda dumneavoastra.
• Exersati comanda “Las-o!” in fiecare zi, pana cand cainele se simte in largul sau cu aceasta comanda si o stapaneste la perfectie. Aceasta parte poate dura mai mult daca prietenul dumneavoastra patruped este reticent si ezita sa renunțe la jucaria lui, odata ce o are in gura. Exersati in intervale scurte (intre 5 si 15 minute), de mai multe ori pe zi.

Metoda 2 din 2: Cum sa va invatati cainele sa aduca jucaria inapoi la dumneavoastra
1. Jucati “bait and switch” (o tactica folosita in afaceri, insa, raportata la articolul de fata, inseamna folosirea unei a doua jucarii, pentru ca patrupedul sa invete sa aduca prima jucarie inapoi) cu cainele dumneavoastra.

Daca observati ca acesta alearga dupa jucarie, dar nu o aduce inapoi la dumneavoastra, incercați sa jucati aport cu doua dintre jucariile sale preferate. Pentru a juca “bait and switch”, aruncati prima jucarie. Cand prinde prima jucarie, strigati-l, pentru a-i atrage atentia.

Cand incepe sa vina spre dumneavoastra, aruncati a doua jucarie in directia opusa celei in care ati aruncat prima jucarie. Ii va da, probabil, drumul primei jucarii, pentru a alerga dupa cea de-a doua.

• Cand cainele se indreapta spre cea de-a doua jucarie, alergati si luati prima jucarie. Strigati-l pe nume si repetati procesul. Cainelui dumneavoastra i se va parea, probabil, amuzant acest joc al urmaririi si alergarii dupa jucarii, insa, de fapt, il invatati sa se intoarca inapoi la dumneavoastra.
• Dupa ce faceti acest lucru de cateva ori, aruncati din nou prima jucarie a cainelui dumneavoastra. Strigati-l pe nume, dar nu aruncati inca cea de-a doua jucarie. Cand se apropie de dumneavoastra cu prima jucarie in gura, dati-i comanda “Las-o” si aratati-i cea de-a doua jucarie. Cand da drumul primei jucarii, aruncati-o pe a doua. Cand alearga dupa a doua jucarie, luati prima jucarie si repetati procesul.
• In cele din urma, cainele dumneavoastra va invata sa va aduca jucaria inapoi dupa ce o aruncati, fara a fi nevoie de o a doua jucarie.

2. Jucati “Prinde-ma daca poti” cu cainele dumneavoastra. Acesta este un alt joc prin care va puteti invata cainele sa aduca jucaria inapoi la dumneavoastra. Atasați o lesa sau o franghie / funie de jucaria lui si aruncati jucaria.

Daca o prinde, dar nu o aduce inapoi, miscati lesa sau franghia si incepe sa alergati in direcția opusa. Sunt sanse ca prietenul dumneavoastra patruped sa inceapa sa alerge dupa dumneavoastra, avand jucaria inca in gura. Rasplatiti-l daca face acest lucru.

• Daca, initial, cainele dumneavoastra da drumul jucariei si nu alearga dupa ea, miscati lesa sau funia un pic mai mult si incepeti sa alergati. In cele din urma, cainele ar trebui sa incerce sa alerge dupa jucarie si sa o prinda. Rasplatiti-l cu ceva bun atunci cand se apropie de dumneavoastra cu jucaria.
• Dupa cateva saptamani, cainele va invata ca trebuie sa aduca jucaria inapoi la dumneavoastra dupa ce i-o aruncati.

3. Invatati-va cainele sa-si aduca jucaria mai aproape de dumneavoastra. Daca tinde sa-i dea drumul jucariei inainte sa ajunga cu ea la dumneavoastra, stati pe loc si spuneti “Adu-o!” cand se apropie de locul in care, de obicei, ii da drumul. Faceti-i cu mana, pentru a-i transmite ca trebuie sa va urmeze, dupa care incepeti sa va indepartati de el. Cand incepe sa va urmeze si ajunge in locul in care stateati initial, spuneti-i “Las-o!” si mergeti inapoi spre el, pentru a ridica jucaria.

• Este posibil sa dureze cateva saptamani pana sa inteleaga comanda “Adu-o!”, asa ca fiti rabdator cu el.

NO COMMENTS