De ce este aurul atat de special?

0
De ce este aurul atat de special
optimizare seo Brasov
Share Button

Tinand cont de numarul mare de anunturi de tipul cumpar aur de pe internet si din ziarele specifice, deducem ca aurul este un material pretios, nu numai pentru simplul fapt ca are o valoare mare dar ne gandim ca are si proprietati care il fac atat de cautat.

Despre asta vom vorbi si noi in articolul de astazi. De asemenea va fi necesar sa mentionam ca in industria bijuteriilor s-a urmarit foarte mult schimbarea culorii aurului din cauza faptului ca bijuteriile produse din aur sunt scumpe dar sunt si oamenii care nu agreaza culoarea galbena a aurului.

S-au obtinut astfel prin aliere, mai multe culori iar noi le vom prezenta succint pe cele mai ciudate dintre ele.

optimashop.ro

Suntem aproape convinsi ca nu stiati ca exista aur negru. Ei bine exista si este denumit asa de firmele care fac bijuterii utilizand acest aur. Aurul negru spre deosebire de toate celelalte tipuri de aur nu este obtinut prin aliere ceea ce il face si mai specia.

Acest aur se obtine prin tratamente electrice si chimice care au loc in stratul superior al bijuteriei. Aceste tratamente au drept rezultat formearea unei pelicule de metal de culoare intunecata pe partea superioara a biuteriei respective.

De asemenea exista si aurul violet. Acesta se obtine prin aliere din cobinarile facute intre aur si aluminiu in conditii specifice.

aur violet

Exista si aurul albastru, care apare prin combinarea dintre aur si galiu sau aur si indiu. Din punct de vedere tehnic si chimic aceste tipuri de aur nu pot sa fie numite chiar aliaje pentru ca sunt doar compusi metalici care au o structura ce difera de cea a aliajelor si de asemenea nu sunt la fel de maleabile, dar sunt casante si sunt dure.

O calitate foarte importanta pe care o are aurul si care a facut ca acesta sa fie extrem de pretuit este si rezistenta sa foarte mare la toti factorii de mediu si capacitatea sa de a isi pastra duritatea si stralucirea desi intra in contact cu diverse substante ce au rolul de a distruge sau de a deteriora metalele.

Apa, aerul si alti compusi corozivi nu pot avea efect asupra aurului. Lucrul acesta se intampla pentru ca aurul are o reactivitate chimica extrem de scazuta. Chiar daca nu este un material intert, adica in totalitatea non reactiv, aurul reactioneaza cu putine substante si de aceea sunt foarte putine substante care pot sa il oxideze sau sa il dizolve.

Una din substantele care pot sa afecteze aurul se cunoaste din perioada medievala si se numeste apa regala. Aceasta apa regala este un amestec foarte coroziv facut din acid clorhidric si din acid azotic.

In denumirea acestei substante putem sa recunoastem si tiparele in care gandeau alchimistii din acea perioada. Era nevoie de aceasta apa regala pentru a putea distruge regele metalelor si anume aurul.

Este foarte interesant ca niciunul dintre acesti doi acisi nu au posibilitatea de a dizolva aurul singuri ci numai in aceasta cobinatie se poate dizolva acest metal. Acidul azotic poate dizolva insa argintul si toate metalele comune.

NO COMMENTS