S-a reusit cultivarea de celule stem precum cele din maduva osoasa!

0
optimizare seo Brasov
Share Button

Timp de decenii, leucemia a fost tratata prin transplantul de celule stem din maduva osoasa, provenita de la donatori sanatosi. Insa nu exista suficienti donatori pentru a trata toti bolnavii de leucemie, de aceea sunt necesare tratamente alternative. Cercetatorii au facut, recent, primul pas spre fabricarea maduvei osoase in laborator.

Ce este leucemia?

Leucemia este un cancer al sangelui, ce-si are originea in maduva osoasa care produce celulele din sange (globule albe si rosii).

Oamenii de stiinta de la Institutul de Tehnologie din Karlsruhe, Germania, au reusit recent sa cultive celule stem intr-un mediu artificial care imita conditiile de crestere din maduva osoasa.

optimashop.ro

Nu a fost un proces simplu: maduva osoasa este foarte complexa, continand multe tipuri diferite de celule, molecule, proteine, au explicat cercetatorii. De aceea, daca ati auzit pana acum, pentru aspiratia maduvei osoase, spre exemplu, trebuie folosite doar ace speciale. Daca lucrati in domeniu si aveti nevoie de ace sterile, la Catenapascupas.ro, veti gasi tot ce aveti nevoie.

celula-stem

Ei au creat o structura spongioasa similara maduvei osoase, cu ajutorul unui hidrogel coagulat in jurul unor cristale de saruri; indepartand cristalele, au ramas in hidrogel orificii in care au putut creste celulele stem. Au fost adaugate proteine si diferite alte celule pentru a sustine cresterea celulelor stem, apoi au adaugat si celulele stem, extrase din sange provenit din cordonul ombilical.

Au rezultat celule stem hematopoietice, celulele din care se dezvolta apoi toate tipurile de celule din sange. Procedeul a fost descris in jurnalul Biomaterials.

In continuare, cercetatorii spera sa cultive celule in mediul artificial pentru o perioada mai lunga si sa gaseasca o metoda de a le desprinde de armatura pe care au crescut.

Metoda trebuie perfectionata si testata pe animale inainte de a fi verificata apoi prin teste clinice pe oameni. Daca totul merge bine, vor mai trece probabil aproximativ 15 ani pana cand aceasta terapie sa fie disponibila, spun cercetatorii.

NO COMMENTS