Telarha – cauze si simptome pentru pubertatea precoce

0
baiat-dezvoltare
optimizare seo Brasov
Share Button

În urmă cu 150 de ani, fetele ajungeau la pubertate în jurul vârstei de 17 ani. Acum, vârsta a scăzut la 10,5 ani, iar cazurile de pubertate precoce se înmulţesc.

Pubertatea precoce apare atunci când un corpul unui copil începe să se transforme, trecând la particularităţile unui adult, înainte de vreme. Ce înseamnă însă acest „înainte de vreme”? Unii medici susţin că vârsta ar fi de 8 ani la fete şi 9 ani la băieţi.

Există însă şi cercetări care arată că vârsta care ar trebui să fie luată acum în calcul este de doar 7 ani în cazul fetelor şi că acest lucru diferă inclusiv în funcţie de origine (la fetiţele afro-americane, pubertatea se instalează mai repede decât la cele albe).

Oricum ar fi, 7 sau 8 ani la fete şi 9 ani la băieţi, pubertatea precoce afectează din ce în ce mai mulţi copii de întreg globul. Multă lume crede că pubertatea precoce apare doar din cauza cărnii pline de hormoni pe care o mănâncă copiii. Dar există multe alte cauze.

Mecanismul instalării pubertăţii

Pentru a înţelege ce anume cauzează apariţia pubertăţii precoce, să vedem mai întâi ce declanşează pubertatea în mod normal.

În general, vârsta optimă la care începe pubertatea este de 10-11 ani la fete şi 11-12 ani la băieţi.

Întregul proces porneşte de la creier. Mai exact de la hipotalamus, care produce hormoni (GnRH) ce eliberează gonadotropină. Aceasta acţionează asupra glandei pituitare (hipofiza), care eliberează alţi doi hormoni: LH (lutropina) şi FSH (folitropina). Aceşti doi hormoni din urmă stimulează ovarele să producă estrogen (hormoni implicaţi în creşterea şi dezvoltarea caracteristicilor sexuale feminine), respectiv ca testiculele să producă testosteron (hormoni responsabili cu creşterea şi dezvoltarea caracteristicilor sexuale masculine). Astfel apar schimbările fizice specifice pubertăţii.

Motivul pentru care, la unii copii, întregul proces începe mult mai devreme decât la alţii depinde de tipul pubertăţii precoce: centrală sau periferică.

Pubertatea precoce centrală

În cazul acestui tip de pubertate, de obicei nu există cauze concrete care să fie responsabile de schimbările apărute. Procesul iniţierii pubertăţii urmează exact paşii descrişi mai sus, doar că se declanşează mai devreme.

Foarte rar, pubertatea precoce centrală este provocată de afecţiuni medicale precum o tumoră la nivelul sistemului nervos central, un defect congenital al creierului, un traumatism la nivel cranian sau o infecţie precum encefalita sau meningita. Alte cauze pot fi hipotiroidismul, hiperplazia adrenală congenitală sau sinfromul McCune-Albright.

Pubertatea precoce periferică

Pubertatea precoce periferică, numită şi pseudo-pubertate precoce, apare fără ca glanda pituitară să fie implicată în proces. În acest caz, simptomele dezvoltării pubertale sunt declanşate de producţia de estrogen şi testosteron din cauza unor probleme medicale locale (a ovarelor, testiculelor, glandelor adrenale sau a glandei tiroide). O altă cauză poate fi expunerea la surse externe de estrogen sau testosteron.

La fete, pubertatea precoce periferică poate fi produsă şi de o cistită ovariană sau de o tumoră ovariană. În cazul băieţilor, poate fi produsă inclusiv de o afecţiune rară, numită precocitate sexuală independentă de gonadotropină, care duce la producerea de testosteron între vârsta de 1 şi 4 ani.

Simptomele pubertăţii precoce

Telarha-fetita-machiataLa fete, instalarea pubertăţii precoce poate fi indicată de dezvoltarea sânilor (telarha) şi dezvoltarea pilozității pubiene (pubarha). Apariţia primei menstruaţii (menarha) are loc de obicei la 2-3 ani de la apariţia acestor prime semne.

Printre simptomele pubertăţii precoce la băieţi se numără mărirea testiculelor şi a penisului, apariţia părului pubian şi facial, precum şi îngroşarea vocii.

Alte semne, comune la ambele sexe, sunt apariţia părului axial, a acneei şi a transpiraţiei urât mirositoare, specifice adultului.

Semnele te pot însă păcăli

Lucrurile nu sunt totuşi atât de simple. Faptul că unui copil îi creşte păr pubian la o vârstă relativ fragedă nu înseamnă neapărat că este vorba despre pubertate precoce.

Academia Americană de Pediatrie atrage atenţia că trebuie făcută distincţia între pubertate precoce şi o altă afecţiune, numită adrenarha prematură.

Aceasta din urmă apare înainte de vârsta de 6 ani şi se caracterizează tot prin apariţia părului pubian (la ambele sexe) şi, uneori, a celui axial, dar nu presupune şi dezvoltarea sexuală. Deci nu este vorba despre pubertate precoce şi, de obicei, nici nu necesită vreun tratament.

La fel, în cazul dezvoltării sânilor, poate fi vorba despre telarhă precoce. Aceasta este des întâlnită la fetiţele mai mici de 3 ani şi este cauzată de hormonii estrogeni proveniți de la mamă în primele luni.

 Diagnosticarea

Pentru că pubertatea precoce poate să apară ca urmare a unor afecţiuni medicale serioase, diagnosticarea corectă este foarte importantă. Iar un simplu examen medical, însoţit de recomandarea de a nu-i mai da copilului carne sau lactate, nu sunt suficiente.

Este nevoie de analize de sânge, pentru determinarea nivelului hormonilor sexuali din organism, sau de urină. De asemenea, medicul poate solicita şi o radiografie de pumn, pentru a determina vârsta osoasă.

Apoi, dacă diagnosticul este într-adevăr cel de pubertate precoce, va fi nevoie de alte examene imagistice, pentru a verifica prezenţa unor anomalii la nivelul altor organe, anomalii ce pot conduce la iniţierea pubertăţii mai devreme decât în mod normal.

Aceste analize suplimentare sunt extrem de importante mai ales în cazul băieţilor. Iar asta deoarece, la fetițe, cauza cea mai frecventă a pubertăţii precoce este idiopatică, adică independentă de alte boli ale organismului, și de natură benignă.

optimashop.ro

În schimb, printre băieţi sunt mai frecvente cazurile de anomalii la nivelul sistemului nervos central, ca declanşator al pubertăţii precoce centrale.

NO COMMENTS