Touchscreen capacitiv sau rezistiv?

0
Share Button

Touchscreen capacitiv sau rezistiv?Touchscreen-ul telefonului reprezinta componenta esentiala cu ajutorul careia ii poti spune smartphone-ului ce trebuie sa faca.

Ce presupun cele doua tipuri de touchscreen-uri prezente in titlu si care sunt diferentele dintre acestea?

Vom urmari in continuare care sunt principalele diferente dintre cele doua tipuri de baza de ecrane tactile: touchscreen-urile rezistive si cele capacitive.

optimashop.ro

Touchscreen-urile rezistive functioneaza folosind presiunea exercitata de stilou, deget, unghie sau oricare alt obiect dur. Insa nu au o functionalitate multi-touch, ecranul recunoscand doar primul obiect cu care intra in contact.

Ecranele rezistive au design cu dublu strat. Exista un spatiu ingust intre cele doua straturi care poate fi umplut cu aer sau micropuncte. Cand utilizatorii doresc sa faca o selectie pe ecran, degetul lor apasa de fapt stratul superior pe stratul de baza si astfel se formeaza un circuit.

Cele doua straturi incorporeaza grile de linii intersectate, apoi smartphone-ul prin coordonatele X si Y indica locatia exacta a sursei de presiune si actioneaza conform.

Presiunea declanseaza tehnologia interioara a ecranului si comunica semnalul de intrare potrivit catre procesorul smartphone-ului, care declanseaza evenimentul sau actiunea pe care utilizatorul intentioneaza sa o initieze.

optimizare seo Brasov

Touchscreen-urile capacitive ofera posibilitatea utilizatorilor de a controla ecranul cu o simpla atingere a degetului. Senzorii capacitivi utilizeaza capacitatea naturala a corpului uman, care are abilitatea a stoca si conduce o sarcina electrica minima. Corpul uman este capabil sa stocheze pana la cativa zeci de kilovolti.

Cand corpul este extrem de incarcat, individul va primi un soc mic dupa atingerea unui obiect conductor. Corpul va reveni la capacitate normala, dupa accea. Pe ecranul smartphone-ului, atingerea umana intrerupe campul electrostatic al ecranului si trimite un semnal procesorului care se afla inauntrul telefonului. Cand primeste semnalul, procesorul initiaza actiunea indicata de utilizator.

Touchscreen-urile Nokia sunt performante, unele fiind de tip capacitiv, altele de tip rezistiv. Alegerea tipului preferat va sta in informatiile pe care clientul le are despre caracteristicile celor doua tipuri, sau dupa intrebuintarea si evalaurea rezultatelor.

Se poate ca unii dintre utilizatori sa aprecieze un ecran rezistiv, pentru ca este mult mai precis, o data folosit stiloul sau degetul, la contactul cu touchscreen-ul imediat se va accesa informatia soliciata.

Alti utilizatori apreciaza insa un ecran capacitiv, care chiar daca nu este foarte precis, este multi-touch, deci are o functionalitate mai mare. Diferenta de remarcat este deci reactia la atingere dintre cele doua tipuri – reactie rapida la ecran capacitiv, si reactie mai grea si doar cu obiect dur la ecranele rezistive.

Ca si concluzie la prima vedere superioritatea neta se pare ca o detin ecranele capacitive. Dar touchscreen-urile rezistive vor avea marele avantaj a acurateţei. Si sa tinem cont si de unele incapacitati ale degetelor care, in cazuri de infirmitate nu pot fi folosite, sau cand in medii cu temperaturi extreme avem nevoie de manusi.

Iata ca tehnologia evolueaza, tinand cont de toate aspectele, si va evolua in continuare cu siguranta, pentru a oferi cele mai bune tipuri de ecrane, cu cele mai diverse si performante functii care sa usureze munca clientilor.

NO COMMENTS